Trots op onze bedrijfscultuur!
Sinds 2016 werken Unigarant en Staatvandienst samen in re-integratie-, outplacement- en loopbaantrajecten. Algemeen Directeur Ingomar Kuiter, Staatvandienst, in gesprek met Linn Musters, Operationeel Directeur (COO) bij Unigarant, over de samenwerking, duurzame inzetbaarheid en haar eigen werkplezier.
Om te beginnen met het laatste onderwerp: wat geeft jou het meeste werkplezier?
Ik krijg energie als ik iets nieuws doe waarvan ik vooraf niet weet of het mij lukt en het uiteindelijk een succes wordt. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik dit kan doen bij een bedrijf dat een maatschappelijke bijdrage levert.
Dus in één zin: werken met leuke mensen aan een uitdagende doelstelling die voortkomt uit een strategische ambitie die bijdraagt aan de wereld een beetje mooier maken. Ik wil mijzelf blijven uitdagen om iets voor elkaar te krijgen samen met leuke mensen om mij heen.
Het leven is kort en we zitten er samen in, laten we het dan ook leuk hebben met elkaar.
Waar ben je trots op bij Unigarant?
Onze mooie bedrijfscultuur! We denken om elkaar en willen echt het goede voor de mensen. Tijdens de coronapandemie kregen we vaak het compliment dat we zo goed voor onze mensen zorgden. Natuurlijk faciliteerden wij in thuiswerkmiddelen, maar tijdens het thuiswerken deden we er alles aan om mensen bij elkaar te houden. Juist die extra aandacht, vanuit de teams als ook de organisatie zelf, vinden wij belangrijk. Dat zorgt voor een krachtige cultuur, haast een familie. Het is een heel mensgericht bedrijf.
Hoe is de samenwerking met Staatvandienst ontstaan?
Lokaal zakendoen is belangrijk voor Unigarant, dit werkt gewoon goed, want we spreken elkaars taal. Zo kwamen we met jullie in contact; de consultants werken in de regio waar zij wonen en jullie hebben vestigingen in de buurt. Altijd dichtbij, zeg maar.
In 2016 begon onze samenwerking in de ondersteuning bij arbeidsmobiliteitsscan en outplacementtrajecten en in 2019 kwam daar loopbaancoaching bij. Als organisatie weten we dat we betrokken, gezonde en tevreden mensen nodig hebben om klaar te zijn voor de toekomst. Vanuit die gedachte ontstond het programma ‘Goed bezig’, waarbij we ons richtten op vijf pijlers: kiezen voor gezond, samen sportief, samen zorgen voor ontwikkeling, goede balans in werk en privé en trots op wie we zijn en wat we doen. Loopbaancoaching is één van de diensten die wij aanboden.
Nu gaan jullie met de loopbaanscan in op een aantal belangrijke loopbaanonderwerpen en krijgen collega’s inzicht in hun talenten, drijfveren en kwaliteiten en hoe deze het beste tot uiting komen.
Wat vind jij kenmerkend aan onze dienstverlening?
Jullie aanpak is zeer consequent en dat vind ik uniek; het is niet afhankelijk van één persoon. Ongeacht welke loopbaanconsultant een medewerker begeleidt in een loopbaantraject, in de manier van werken en het resultaat zit geen verschil, de kwaliteit is zeer consistent. Voor mij zijn jullie een heel betrouwbare partij. Dit is voor ons van groot belang.
Binnen de twee klantcontactafdelingen waar ik verantwoordelijk voor ben, organiseer ik altijd verjaardagslunches waarbij ik mensen persoonlijk spreek. Het klinkt misschien gek als ik dat zeg, maar ik kan heel blij worden als ik van een collega hoor dat dat hij of zij dankzij het loopbaantraject iets heel anders gaat doen, binnen of buiten Unigarant. Enerzijds natuurlijk lastig, want je wilt niemand kwijt, maar juist ook mooi, dat we daarin hebben kunnen helpen. Dat iemand dankzij dit traject een baan vindt waar diegene echt op zijn plek is.
Wat is volgens jou het succes van de loopbaanscan?
Het sluit aan bij een behoefte, want collega’s maken er veel gebruik van. Ik denk dat de toegevoegde waarde zit in de onafhankelijke rol. Soms heb je vraagstukken die te groot of te specifiek zijn om als leidinggevende met medewerkers te bespreken. Dan is het fijn dat je die onderwerpen kunt bespreken met een onafhankelijke derde. Iemand die de skills heeft om de gesprekken op een andere manier te voeren. Je krijgt dan een heel andere dynamiek. Daarom worden volgens mij deze trajecten zo goed opgepakt. Het afgelopen jaar zijn 60 trajecten afgenomen en voor dit jaar zijn ze weer gebudgetteerd.
Mensen zeggen wel eens dat het voeren van een gesprek over ontwikkeling, prestaties en werkgeluk door een leidinggevende gevoerd moet worden. Zo makkelijk is dat niet altijd. Het is juist krachtig, en zeker geen zwaktebod, als je ook zo’n type gesprek door een iemand anders laat voeren, een onafhankelijke partij. Niet omdat de leidinggevende het niet kan, maar omdat het onze mensen verder helpt.
Duurzame inzetbaarheid, hebben jullie specifieke speerpunten?
Onze aandacht ligt nu meer op de combinatie van prestaties, ontwikkeling en werkgeluk. Daarvoor hebben we in 2020 de nieuwe gesprekscyclus ‘Goed gewerkt’ geïntroduceerd. Met dit programma stimuleren wij collega’s om meer regie te pakken over hun eigen ontwikkeling, prestatie en werkgeluk. Deze methode stimuleert het goede gesprek tussen medewerkers en leidinggevenden. Het gaat veel meer om oprechte interesse en loopbaanontwikkeling. Daarnaast is ook de financiële component losgekoppeld van de beoordeling. Wij werken met vaste verhogingen, iedereen krijgt hetzelfde percentage en deze staat los van je beoordeling. Onze insteek is dat iedereen goed is in zijn vak, anders werk je hier niet. Natuurlijk krijg je bij een promotie een extra verhoging. Dit zorgt dat je een open gesprek kunt hebben met elkaar over je loopbaan. Dat zit niet in geld, dat is slechts een tijdelijke stimulans.
Het moet gaan over hoe jij je ontwikkelt en over je plezier in je werk.
De praktijk
Aansluitend op het gesprek met Linn vertelt Jürgen van ’t Hazeveld, P & O Adviseur bij Unigarant, en contactpersoon loopbaanontwikkeling, over zijn ervaringen met de loopbaanscan.
Zoals Linn al aangeeft stimuleren we vanuit het programma ‘Goed Bezig’ onder meer de ontwikkeling van de mensen, zowel binnen als buiten de functie. De loopbaanscan is daarvoor één van de hulpmiddelen. Dat deze aansluit bij de behoefte aan ‘zelf eigenaar te zijn van je loopbaan’ blijkt wel uit het aantal aanvragen. Het is erg prettig dat medewerkers nu met specialisten van Staatvandienst kunnen spreken over hun loopbaan. Daarvoor is de loopbaanscan heel goed. Naast tests kan een onafhankelijke specialist ook ingaan op vragen zoals ‘Wat heb ik nu en later nodig om gelukkig en succesvol in mijn werk te zijn?
Mensen hebben echt baat bij de uitkomsten van de scan, ze krijgen een beter beeld wat ze nog meer kunnen doen. Ook in de huidige arbeidsmarkt is aandacht voor je loopbaan belangrijk.
In individuele gevallen volgt iemand nog een extra loopbaantraject. Dit kan bijdragen in het bevorderen van de inzetbaarheid, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid.
Ik ben erg blij met de samenwerking en de dienstverlening door Staatvandienst. Juist ook doordat de contacten en het gevoel bij de verschillende vestigingen hetzelfde zijn.