Categorieën
Een mooi verhaal

Nieuwe kans door het Werkfittraject

Een werkgever bellen voor uitleg na een afwijzing had Astrid vaker gedaan. Alleen nog niet eerder met een voorstel hoe zij de vacature tóch zou kunnen invullen! Dankzij het loopbaanonderzoek via Maaike, loopbaanconsultant bij Staatvandienst, wist ze zeker dat Moedigh het bedrijf was waar zij graag wilde werken. Deze kans liet zij niet lopen!
Astrid kwam via het UWV voor een re-integratie Werkfittraject bij Staatvandienst terecht. Door fysieke klachten kon zij niet meer terug naar haar oude vak in de horeca. Iets met mensen wilde ze doen…. maar wat? Daar nam Maaike ruimschoots de tijd voor in het traject. Dat ze nu een contract heeft bij Moedigh, de zusterorganisatie van Staatvandienst, had ze niet durven dromen!

Klik met de consultant Maaike

Haar traject startte in coronatijd. In het eerste (klik) gesprek met Maaike had ze direct een goed gevoel.  “De klik met Maaike was er direct. Het eerste gesprek verliep al heel natuurlijk en ontspannen, waardoor ik gelijk voelde dat ik over alles met haar kon praten. Een mooi voorbeeld was een compliment over mijn kleurige outfit. Dat viel Maaike op. Duurzaamheid is belangrijk voor mij en deze outfit kwam bij de kledingbieb in Zutphen vandaan. Ik leen zowel nieuwe als tweedehands kleding bij deze bieb omdat ik graag duurzame merken draag, en die zijn vaak prijzig. Dan is dit de oplossing. Zo voorkom ik miskopen en heb ik afwisseling in mijn kast, daar houd ik van, ook in mijn werk.

Het makkelijke en ontspannen gesprek met Maaike gaf de doorslag om voor een traject via Staatvandienst te kiezen.

Welke onderdelen zijn je bijgebleven?

Maaike heeft veel aandacht besteed aan het loopbaanonderzoek met de inzet van veel verschillende testen en coachingsgesprekken. Zo kregen we in beeld hoe mijn leven tot nu toe is verlopen, welke keuzes ik gemaakt heb en waarom, dus wat maakt dat ik ben wie ik nu ben. Met name het kernkwaliteitenspel staat mij nog goed bij. Maaike zag dat bepaalde woorden mij raakten en stond daar langer bij stil. Het woord creatief bijvoorbeeld. Een woord dat heel erg bij mij past en tegelijk negatieve associaties oproept. Dat komt voort uit mijn verleden. Maaike ging daarover met mij in gesprek en daardoor leerde ik dat door erover te praten het woord ‘creatief’ iets positiefs is.
Nu heb ik het negatieve los kunnen laten en omarm ik het. Ik ben creatief, houd van creatieve oplossingen en denk graag out of the box.

Wat werkte nog meer goed voor jou?

Dit was de beroepskeuzetest. Deze sloot goed aan op de eerdere testen om mijn kenmerken en kwaliteiten naar voren te halen. Ik had namelijk geen idee wat ik wilde. Uit verschillende testen bleek dat ‘mensen helpen’ belangrijk voor mij was. Maar hoe dan?

Vanwege mijn beperkte fysieke belastbaarheid was de horeca geen optie meer, In de zorg, waarin ik even had gewerkt, merkte ik al snel dat dit niet bij mij past. Vóór het traject via Maaike had ik zelf al een tijd nagedacht over de richting die ik op wilde, maar dat leverde niets concreets op. Door het loopbaanonderzoek weet ik nu welke richting ik op wil.

De coachingsgesprekken elke 2 á 3 weken hebben mij ook enorm geholpen. Ik kon alles vertellen aan Maaike, over mijn onzekerheden, waar ik tegenaan liep, hoe ik iets wilde aanpakken, enzovoort. Mijn mogelijkheden lagen voor mijn gevoel zo ver weg. Daardoor zag ik veel beren op de weg en ik bleef maar hangen in de mist van het niet weten. Samen met Maaike ben ik gaan kijken wat een goede eerste stap zou kunnen zijn  Dat hielp heel erg.

De stap naar Moedigh

Uit de test kwam het vak coaching naar voren en al vrij snel viel het kwartje bij mij. Ik wilde het beroep van Maaike, loopbaancoach worden! Maar hoe kom ik daar? Welke stappen moet ik zetten?

De eerste stap naar loopbaancoach zou de baan van recruiter kunnen zijn. Daarnaast hebben wij nog opleidingsmogelijkheden gekeken.
Eén van de zusterorganisaties van Staatvandienst is Moedigh, een werving & selectieorganisatie.  Maaike zag dat ze bij Moedigh een recruitment consultant zochten en zij liet mij de vacature zien. Ik was gelijk enthousiast, daarop wilde ik wel solliciteren.

De sollicitatieactiviteiten deed ik zelf, natuurlijk met wat tips van Maaike én de sollicitatie e-learnings van Staatvandienst. Maaike had wel aangekondigd dat ik zou solliciteren.

Het gesprek met Madelon van Moedigh was heel erg leuk en ik voelde direct een klik. Helaas was ik niet de ervaren kandidaat die zij zochten. Natuurlijk was ik teleurgesteld, ik wilde zo graag bij dit bedrijf aan de slag. Het voelde gewoon zo goed, de mensen die er werken, de organisatie.  Ik wilde deze kans niet aan mij voorbij laten gaan.
Na een aantal dagen dubben heb ik de telefoon gepakt en heb Madelon gebeld met de vraag of zij mij niet een kans wilde geven. Bijvoorbeeld met een werkervaringsplaats waarbij ik kon laten zien wat ik waard ben en ik kon ervaren wat het vak inhoudt. Desnoods totdat zij een geschikte ervaren kandidaat gevonden hadden.

Madelon was zo verrast door mijn telefoontje. Ze gaf aan erover na te zullen denken. Dezelfde dag belde ze terug met een ‘ja’! En per 1 mei heb ik een contract voor bepaalde tijd gekregen!

De toekomst?

Spannend! De afgelopen tijd heb ik kunnen laten zien wie ik ben en wat ik kan. Ik heb zoveel mogelijk de verbinding met de collega’s gezocht. Ik ben leergierig, als er dingen onduidelijk zijn dan vraag ik om uitleg aan de collega’s. Soms vind ik dat lastig om dingen te vragen, maar dat zit in mijzelf. Juist door vragen te stellen leer ik. De komende tijd wil ik meer mee met de consultants om te ervaren hoe de gesprekken verlopen. Daar kan ik weer van leren.

De toekomst zie ik zonnig tegemoet! Moedigh is zo’n fijn bedrijf om te werken!

Laatste artikelen

Na 23 jaar trouwe dienst verloor Kirsten van der Steur in 2022 haar baan door een reorganisatie. Daarnaast Lees verder...

Humor op de werkvloer draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. In een tijd waarbij een baan voor het leven Lees verder...

Waar moet je als werknemer en werkgever rekening mee houden tijdens de Ramadan? De Ramadan is een belangrijke maand Lees verder...

Archief

Mei 2024 1 artikel
Maart 2024 3 artikelen
Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.