Kijk op werkplezier door Ingomar
Hard werken voor iets waarvan je houdt noemen we passie

‘Hard werken voor iets waar je niets om geeft noemen we stress, hard werken voor iets waar je van houdt noemen we passie’

Tegeltjeswijsheid van de bovenste plank maar lastig in de praktijk te brengen, blijkt. Stress is in Nederland namelijk beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks het risico op een burn-out, overspannenheid en andere werkgerelateerde psychische ziektes.
Hieraan liggen dan ook duizend-en-één mogelijke oorzaken ten grondslag. Zoals er in het leven goed en kwaad is, zwart en wit, zomer en winter, staat werkplezier tegenover werkstress.
Het blijkt dat stress op het werk en de reden dat dit ontstaat te vaak niet besproken wordt. Gebeurt dit wel, dan kan veel mensen een heleboel ellende bespaard blijven.

Duidelijk zijn in wat je plezier geeft, is van het allergrootste belang. Maar hoe kom je hier nou achter? Dat is de grote vraag. Onze geld- en prestatiegedreven maatschappij vraagt tegenwoordig zoveel van ons, zowel in werk als privé, dat ruimte om na te denken over wat echt belangrijk is voor jezelf vaak niet meer wordt genomen. Je moet al op jonge leeftijd mee in het leveren van prestaties, sporten, muziek, sociale activiteiten en meer zaken die maken dat je succesvol wordt.

Maar wat is succes nou echt, is het aanzien in de maatschappij? Is het veel geld verdienen? Wat is het? Zijn we van nature niet veel meer geprogrammeerd om plezier te maken en te leven in het moment anders dan continue bezig te zijn met morgen en wat dat dan moet zijn?

Mijn kinderen zijn het mooiste voorbeeld van plezier in z’n puurste vorm. Zonder hierbij ook maar enige vorm van stress door angst of negatieve gedachten over keuzes en de toekomst te hebben. Als volwassene ontkom je niet aan meer verantwoordelijkheid nemen of denken aan morgen. Maar door te veel structuur of jezelf te veel te richten op een bepaald spoor, zet je je zelf vast.
Je moet flexibel blijven en kunnen blijven bewegen. Het is net als op de fiets, zonder snelheid en de mogelijkheid om bij te sturen, raak je uit balans.
In een carrière is het vergelijkbaar. Je moet plezier hebben in wat je doet, in ontwikkeling blijven en de wereld om je heen een beetje in de gaten houden.
In mijn persoonlijke situatie hou ik wel van een beetje stress, het houdt me scherp en drijft me tot betere prestaties.

Tips van mijn kant

Ook weer een open deur, zorg ervoor dat je doet wat je leuk vindt en wat je energie geeft.
Hoe meer energie je krijgt van de dingen die je doet, hoe meer je ook kunt behappen in de praktijk.
Goed slapen, goed bewegen, goed eten en matig alcoholgebruik zijn zaken die een dokter voorschrijft.

Laatste artikelen

De koffers zijn uitgepakt en de eerste wasjes zijn gedraaid, de vakantie is voorbij of is bijna voorbij. Lees verder...

Het vormen en onderhouden van verschillende vaardigheden is erg belangrijk. Dit geldt echter niet alleen voor vaardigheden, maar Lees verder...

Vastlopen op je werk begint vaak langzaam en valt eerst nog niet zo op. Je gaat steeds vaker Lees verder...

Archief

September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 1 artikel
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
Februari 2022 2 artikelen
December 2021 1 artikel
November 2021 1 artikel
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.