Een mooi succesverhaal

"In het re-integratietraject ging het echt om mij"

Deze maand het verhaal van Linda en Engelien, consultant regio Utrecht. Zij begeleidde Linda in een re-integratietraject 2e spoor.

Linda werkte ruim 12 jaar bij een uitzendorganisatie waarvan de laatste jaren in een managementfunctie. Helaas viel zij door ziekte uit.
In het 1e ziektejaar re-integreerde zij binnen de eigen organisatie. Alleen waren er weinig mogelijkheden voor projecten die ze op kantoor kon oppakken; vaak werkte ze thuis aan de keukentafel. Linda kreeg het gevoel dat dit haar herstel niet bevorderde. Ze mistte de aansluiting met collega’s en het werken in een kantooromgeving. Dat was het moment dat ze voor meer hulp aan de bel trok bij de HR-afdeling. Zij brachten haar in contact met Staatvandienst voor een re-integratietraject 2e spoor. “In eerste instantie voelde ik dit als iets negatiefs. Ik was toch al aan het re-integreren bij het eigen bedrijf, waarom dan nu 2e spoor via een ander bedrijf?”

Echter na een paar gesprekken met Engelien, consultant Staatvandienst regio Utrecht, groeide het vertrouwen. Linda merkte dat het in de gesprekken echt om haar ging en niet om mijn vorige werkgever  “Het ging echt om mijn herstel.”

Aan de slag met energiegevers

Belangrijk onderdeel in het traject was gaan nadenken over de dingen die mij energie geven. Waar verloor je jezelf vroeg in, wat vond je leuk en vind je nog leuk om te doen. Wat voor functies lijken je leuk. “Dat was ik echt kwijt geraakt. Ik ging altijd op in mijn werk, zonder er bij stil te staan of ik er energie van kreeg. Ik was erg loyaal aan mijn werk. Ook toen ik een gezin stichtte.

Engelien gaf mij de opdracht om met mensen in mijn directe omgeving te praten. Antwoorden te vinden op de vragen in welke situaties ik in mijn element ben en in welke situaties zie je dat ik in de ‘problemen’ kom? En daar ook scores aan toe te kennen. Heel confronterend maar heel leerzaam. Als je al een tijdje thuis bent, dan krijg je minder feedback en ga je minder met mensen in gesprek. Het leverde mij heel veel op.

Van emotie naar ratio

De coaching was heel intensief. Engelien haar kracht is dat zij een oprecht, betrokken en zacht persoon is. Het lukte haar om met mezelf aan de slag te gaan en na te denken waarom ik bepaalde dingen doe of juist niet doe. Zij creëerde een veilige omgeving waarin ik mij durfde te uiten. Zij leerde mij kalm te blijven. Te leren om vanuit de ratio naar mijn situatie te kijken in plaats van uit de emotie.
Het proces van verzuim is heel complex. Dan is het fijn dat Engelien de begeleiding deed en mij meenam in de stappen die je in het re-integratietraject moet zetten om weer terug te kunnen keren in werk.
De volgende stap was daadwerkelijk gaan solliciteren. Vacatures bekijken die bij mij passen. Vooral HR-gerelateerde functies, ook binnen het netwerk van Staatvandienst. Zelf zag ik een parttime baan bij een school op de afdeling HR. Engelien heeft het eerste telefoongesprek gedaan en is ook op het eerste gesprek meegegaan. In dat gesprek hebben we een proefplaatsing afgesproken. Zo kon ik ervaren of het bedrijf en de functie bij zouden passen. Aan het einde van de proefplaatsing werkte ik 16 uur in de week.

Wat doe je nu anders dan vroeger?

Ik sta relaxter in het werk. Voorheen was alles wat ik deed belangrijk en moest af. Ik ben beter in het bewaken van mijn grenzen. Volgens mensen in mijn netwerk ben ik zachter geworden, rustiger, veel minder gehaast. Ik stel mijn prioriteiten beter en doe ook meer naast mijn werk.

Hoe ik mijn toekomst zie?

Of HR het vakgebied is waarin ik wil blijven werken, weet ik niet. Ik weet wel dat mijn mental health het belangrijkste is. Meer luisteren naar mijn gevoel. Door het traject bij Staatvandienst zit ik nu veel beter in mijn vel dan een jaar geleden. Nu treed ik meer naar buiten, voer gesprekken, zoals dit interview. Ik voel nu wanneer de druk te hoog is.
Ik gun iedereen een consultant zoals Engelien! Als ik nu hoor dat mensen een re-integratietraject nodig hebben, dan raad ik ze Engelien van Staatvandienst aan. Een lief, oprecht en fijn mens. Ik geef mijn traject via haar een dikke 10!

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.