Een mooi succesverhaal
Mijn outplacementtraject, van sceptisch naar enthousiast

Mijn outplacementtraject, van sceptisch naar enthousiast

“Mark heeft voor mij de mentale bewegingsvrijheid gecreëerd die ik nodig had om het traject positief af te sluiten, met een optimistisch toekomstperspectief. Hij heeft helder gekregen waar voor mij de meeste kansen liggen, gekoppeld aan mijn kwaliteiten.”

Jan, werkte bijna 30 jaar bij de Wageningse Universiteit toen zijn functie kwam te vervallen en hij boventallig werd. Hij volgde een outplacementtraject via Mark Postma, consultant bij Staatvandienst regio Arnhem/Nijmegen.

Wat wist je van een outplacementtraject?

Niet veel meer dan dat het een min of meer verplichte heroriëntatie op mijn loopbaan zou zijn. Zo voelde het bij mij althans. Het alternatief: een eenmalige transitievergoeding waar je als werknemer wettelijk recht op hebt bij ontslag op initiatief van de werkgever. Voor mij was deze vergoeding niet aantrekkelijk, omdat ik met mijn dienstverband van bijna 30 jaar en nog 7 jaar tot aan mijn pensioen een vergoeding van maximaal 12 maanden zou krijgen. Dat is voor vrijwel niemand een reële keuze, of je moet het al aangrijpen voor een (door)start van je eigen bedrijf, inzetten voor scholing of begeleiding naar ander werk. Met de wijsheid van nu en door de coronacrisis is het voor mij het klip en klaar dat het aangaan van het outplacementtraject –al dan niet richting WW- de betere keus was.

Wat gaf de doorslag na het intakegesprek dat je verder wilde?

Het eerste gesprek met een consultant, het intakegesprek, is het altijd even aftasten of er een klik is. De doorslag om door te gaan was deels omdat het verplicht was. Mijn oud werkgever, de Wageningen Universiteit, had afspraken over het voeren van de outplacementtrajecten met Staatvandienst gemaakt.  Echter, de verplichting – gecombineerd met het rouwproces en boosheid over de gang van zaken rondom mijn ontslag – maakte dat ik niet erg bezig was met wie mij als consultant werd toegewezen. Eerlijk: Ik kende een ander outplacementbureau uit mijn netwerk, maar daar had mijn werkgever geen afspraken mee.

Ik stond open voor het contact met Mark Postma. Om het met een oud chinees spreekwoord te zeggen: Je hoeft iemand die je niet kent niet te vertrouwen, als je hem/haar maar niet wantrouwt. Het traject ging wat stroef van start omdat ik het gevoel had dat HRM en de consultant van Staatvandienst samenwerkten en er daardoor weinig rekening werd gehouden met mij als ‘persoon-met-mogelijkheden’. Mark heeft snel het tegendeel bewezen.

Wat was de aanpak van het traject en waar lag de focus uiteindelijk?

In z’n algemeenheid hebben we, na kennismaking, gezocht naar competenties en persoonskenmerken. Gedurende vrijwel het gehele traject was er sprake van een twee sporenbeleid. Enerzijds om een baan in loondienst te vinden en anderzijds de mogelijkheden te onderzoeken om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.
We oriënteerden ons op Laboratoriumwerk, waarvoor ik een opleiding, zeer ruime ervaring en diploma’s heb; ik had dat echter niet recentelijk uitgeoefend. Het alternatief was werk zoeken in de ICT, waarbij ik bijvoorbeeld zou kunnen starten als werkplek-ondersteuner. Dat had ik de laatste 10 jaar gedaan met training on the job en veel praktijkervaring. We onderzochten waar mijn kansen liggen.

Het onderzoek naar zelfstandig ondernemerschap kwam voort uit mijn fotografieactiviteiten, waarvoor ik al 10 jaar een inschrijving heb bij de KvK. We hebben bijvoorbeeld gekeken naar mijn ondernemersprofiel met een 360 graden test waarbij vrienden, collega’s en familie feedback gaven. Het resultaat was een spin-diagram dat volgens consultant Mark een verrassend goede score gaf op vrijwel alle aspecten van het ondernemerschap. Hier lagen dus zeker mogelijkheden. Ik heb tijdens het traject diverse praktische foto/video projecten willen uitvoeren, juist ook om de energie hoog te houden, kansen te benutten en geen tijd te verspillen. Mark stimuleerde mij daarin, alleen wilde HRM eerst een businessplan zien. Vanuit de CAO heeft HRM de verplichting heeft zorgvuldig te handelen bij een ontslagaanvraag of begeleiding naar een WW-traject. Daarom wilden zij het businessplan inzien. Daarna waren ook zij overtuigd van mijn potentie voor een ZZP-traject.

Wat is het resultaat van het traject en wat maakt het voor jou succesvol?

De rol van Mark is wat mij betreft tweeledig geweest: helder krijgen waar de meeste kansen liggen, gekoppeld aan mijn kwaliteiten. En hij nam een belangrijke buffer-rol in tussen mij en HRM. En hield daarin voet bij stuk! Met name dat laatste was naar mijn mening zeer belangrijk. Hij heeft richting HRM inzichtelijk gemaakt dat iemand na 30 jaar dienstverband een rouwproces doorgaat, en de tijd en ruimte nodig heeft voordat er een ommezwaai mogelijk is naar een toekomst buiten de organisatie. Mark heeft voor mij de mentale bewegingsvrijheid gecreëerd die ik nodig had om het traject positief af te sluiten, met een optimistisch toekomstperspectief.

Als je nu terugkijkt op het traject, wat is jou het meeste bijgebleven van wat de verandering in jou teweegbracht?

Je hebt de draai gemaakt van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap. Dat is een hele stap. Waar denk je nog wel eens aan terug?

Even nuanceren: Ik was van een 100% (sinds 1988) naar een 80% aanstelling gegaan in 2002. Sinds 2008 heb ik een fotografiebusiness en een inschrijving bij de KvK. Ik was deels in loondienst en deels ZZP-er. Dit is naast een 80% vaste aanstelling pittig.

Door vast te houden aan mijn kwaliteiten als foto- en videograaf en die tijdens het traject beter in kaart te brengen, heb ik op dat vlak mijn motivatie kunnen behouden. Een uitbouw van mijn ZZP activiteiten vanuit een WW-situatie had potentie en zou gelukt zijn. Door diverse verdrietige omstandigheden in de privésfeer heb ik echter voorlopig moeten besluiten om de ZZP-activiteiten vooralsnog niet uit te breiden.

De tijd die ik al jaren besteed als ZZP-er probeer ik nu te benutten om mij verder te ontwikkelen op het gebied van fotografie (en video) rondom het thema afscheid nemen. Ook op het gebied van netwerken en marketing is nog genoeg te winnen. Helaas heeft Covid19 ook zijn tol geëist in de fotografiewereld. Uitdagende tijden! Zeker ook voor creatieve beroepen.

Wat zou je aan anderen vertellen over de begeleiding door Staatvandienst?

Mark Postma is een ras-optimist die gelooft in persoonlijke kwaliteiten en niet rust voordat dat duidelijk is. Hij geeft en creëert ruimte die verandering mogelijk maakt. Hij is niet bang eigen positie te kiezen en daarbij op te komen voor de belangen van outplacementkandidaten, ook als deze haaks lijken te staan op de belangen van opdrachtgevers.

Welke tips zou je anderen mee willen geven die nu in een zelfde situatie zitten als jij toen?

Ik heb geen panklare recepten, maar ik denk aan:

  • Blijf wel geloven in je eigen capaciteiten, ontplooi activiteiten die heel dicht bij je zelf liggen.
  • Aarzel niet om daarbij externe hulp te vragen als dat nodig is.
  • Laat je niet ontmoedigen door het ‘systeem’ of mensen die alleen puur zakelijk zijn en daarbij de menselijke maat uit het oog dreigen te verliezen.
  • Geef jezelf vooral de tijd om een gedwongen verandering vorm te geven en zorg voor een goed netwerk en/of vrienden met wie je kunt sparren.

Benieuwd naar outplacement via Staatvandienst?

Neem dan eens contact met ons op via 0570-624899 of stuur een e-mail naar info@staatvandienst.nl 

 

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.