Ontslag? De kracht van persoonlijk contact in een outplacementtraject
De arbeidsmarkt is een dynamische omgeving. Bedrijven sluiten, nieuwe banen ontstaan en binnen sectoren vindt een voortdurende verschuiving plaats. In sommige sectoren groeit de vraag naar werknemers en/of ontstaan nieuwe banen. Andere sectoren krimpen waardoor banen verdwijnen. Deze voortdurende verandering maakt het voor werkzoekenden belangrijk om zich te kunnen aanpassen en nieuwe kansen te pakken. Maar wat als je noodgedwongen een andere baan moet zoeken? Gelukkig kan een outplacementtraject je hierbij helpen, en persoonlijk contact is dan heel belangrijk.
De impact van ontslag
Voorafgaand aan het traject is er al vaak veel gebeurd. Ontslag kan allerlei emoties oproepen, zoals boosheid, frustratie, vertwijfeling, een negatief zelfbeeld, enzovoort.
Dit laat zijn sporen na. Het kan je motivatie om te solliciteren en je zelfvertrouwen ernstig belemmeren. Dit negatieve gevoel na ontslag kan lang aanhouden, daar draagt zeker een dynamische arbeidsmarkt met verdwenen banen en beroepen niet aan bij.
Outplacement: meer dan sollicitatievaardigheden
Een outplacementtraject gaat verder dan alleen het aanleren van sollicitatievaardigheden. Het gaat om het begeleiden van mensen in een emotioneel beladen periode, het terugwinnen van zelfvertrouwen, en het ontwikkelen van een positieve mindset voor de toekomst. Als je door ontslag wordt gedwongen een andere werkgever te zoeken, dan liggen frustratie, machteloosheid, gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld op de loer. Over zelfregie over de eigen loopbaan maar niet eens te spreken.
De kracht van persoonlijke coaching
Los van de mogelijkheid of soms de noodzaak van het inschakelen van professionele hulp, ontstaat hier eigenlijk een heel belangrijk keuzemoment. Sla je je eigen weg in of laat jij je leven bepalen door anderen? Het is de kracht van het persoonlijke loopbaangesprek – waar de sociale vaardigheden en de persoonlijkheid van de loopbaancoach cruciaal zijn – om iemand die keuzes voor te leggen en hem of haar te laten inzien hoe de regie over de eigen loopbaan (weer) kan worden opgepakt. Dat iemand niet afhankelijk hoeft te zijn van situaties waarin anderen hem of haar hebben gebracht.
Met gesprekken en oefeningen kan een loopbaancoach helpen om:
- Zelfregie te herwinnen
- Belemmerende gedachten te overwinnen
- Persoonlijke kracht te herkennen
- Toekomstperspectief te ontwikkelen
Het is een utopie te denken dat iedereen in staat is tot zelfsturing en zelfregie. Met bijvoorbeeld het thema’s als “moeten versus willen”. Het gevolg van iets ‘moeten’ is dat spieren verkrampen en houding verstijft. ‘Moeten’ kost energie en suggereert dat er geen keuzes te maken zijn. Iets doen in de categorie ‘willen’, maakt iets heel anders los; opluchting! Met behulp van opdrachten en de dialoog ervaart iemand dat hij of zij altijd een keuze heeft en kan maken.
Waarom persoonlijk contact?
Persoonlijk contact is belangrijk omdat het de loopbaancoach in staat stelt om een vertrouwensrelatie met de kandidaat op te bouwen. Dit maakt het mogelijk om de begeleiding af te stemmen op de individuele behoeften van iemand en hem of haar te helpen om zijn of haar potentieel te benutten.
Zeker na een enerverende tijd, is iemand geneigd te denken in onmogelijkheden of heeft hij of zij belemmerende gedachten. Denk bijvoorbeeld aan: “Ik wil wel, maar kan het niet” of “ik ben te oud hiervoor” of “wie zit er nou op mij te wachten?”. Dit soort belemmerende gedachten kunnen verlammend en blokkerend werken. Juist door onmogelijkheden om te buigen naar mogelijkheden en belemmerende gedachten om te zetten in helpende gedachten, leert iemand zelf ‘het stuur vast te pakken en te navigeren’.
In een persoonlijke setting kan een coach:
- Echte connectie creëren: Vertrouwen en openheid zijn essentieel om de emotionele impact van ontslag te bespreken. Persoonlijk contact bevordert de connectie tussen coach en kandidaat.
- Non-verbale signalen oppikken: Lichaamstaal en emoties vertellen vaak meer dan woorden. Door aandachtig te observeren, kan de coach kandidaten beter begrijpen en gerichter ondersteunen.
- Begeleiding op maat bieden: Iedereen ervaart ontslag anders. Persoonlijk contact maakt het mogelijk om de coaching af te stemmen op de individuele behoeften en leerstijl van de kandidaat.
- Motivatie en zelfvertrouwen vergroten: De kracht van een bemoedigende glimlach, een empathisch luisterend oor of een stevige handdruk kan de motivatie en het zelfvertrouwen van cliënten een enorme boost geven.
- Een vertrouwelijke omgeving creëren: Ontslag kan een stressvolle en emotioneel beladen periode zijn. Persoonlijke coaching biedt een veilige ruimte waar cliënten hun gevoelens en angsten kunnen uiten zonder te worden beoordeeld.
Digitale tools: een waardevolle aanvulling
Digitalisering verbetert onze dienstverlening, ook in de begeleiding in outplacementtrajecten. Digitale tools, zoals e-learningmodules, online tests en webinars, zijn waardevolle aanvullen, maar vervangen niet waar het echt om gaat in deze trajecten, de mens zelf. Juist dat persoonlijke contact is van cruciaal belang in outplacementtrajecten. Mensen helpen door ze een spiegel voor te houden en samen te sparren over vragen als Waar ben ik goed in?, Wat vind ik belangrijk in een volgende baan? en Waar krijg ik energie van? Je maakt mensen bewust van hun toekomst en je leert ze in persoonlijke gesprekken hoe je na zo’n lastige periode weer de regie in eigen handen neemt. Door empathie, betrokkenheid en gedeelde ervaringen te benutten, kunnen mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan beter hun weg vinden in deze uitdagende periode. Je helpt ze om weer perspectief te zien.
Dus als er een beroep wordt gedaan op sterke sociale vaardigheden en persoonlijkheid van de loopbaancoach, dan legt de computer het hierin af tegen de mens.
Ben je op zoek naar outplacementbegeleiding? Kies dan voor de kracht van persoonlijk contact. Zo investeer je in waardevolle begeleiding die je helpt om met vertrouwen naar de toekomst te kijken.
Meer informatie over outplacement via Staatvandienst? Neem eens contact met ons op.