Goed werkgeverschap

Met WW ERD-begeleiding op weg naar nieuw werk

Vandaag in gesprek met Hanneke Roes, P& O consultant Fontys Hogeschool. Als werkgever binnen de sector Onderwijs is Fontys eigenrisicodrager voor de WW (Werkloosheidswet) en BWW (Boven en nawettelijke uitkering). Dat betekent dat Fontys verantwoordelijk is voor de re-integratie en de kosten van de (B)WW-uitkering als een medewerker werkloos wordt en aanspraak maakt op een werkloosheidsuitkering. Staatvandienst helpt deze mensen met de terugkeer naar werk via de WW ERD dienstverlening. Een mooi voorbeeld van goed werkgeverschap en tegelijkertijd de mogelijkheid om de kosten van (B)WW terug te dringen.

Naast goed werkgeverschap is Fontys ook goed op weg met het werk voor duurzame inzetbaarheid. Binnen Fontys gebeurt al heel veel op dit vlak. Op het niveau van Hogescholen/ Vereniging van hogescholen (CAO), binnen Fontys zelf en op het niveau van de verschillende business units. Vanuit verschillende projecten/ programma’s is er aandacht voor Duurzame inzetbaarheid en Vitaliteit.

Er zijn al ruim 60 interventies gericht op het verhogen van de vitaliteit die we in 4 thema’s onderverdelen:

  1. Talent en ontwikkeling: interventies gericht op jezelf en het werk
  2. Energiek en Gezond: interventies gericht op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid
  3. Prettig Samenwerken: interventies gericht op de (werk)omgeving, samenwerken en teamniveau
  4. Gezonde Campus: bijvoorbeeld vitaliteitsweek met diverse workshops voor medewerkers

Voordelen van uitbesteden van een WW ERD traject

Er zitten veel voordelen aan het uitbesteden van een WW ERD traject. Je houdt toch de regie, maar juist dat stukje re-integratie specialisme, om de arbeidsmarktkansen te gaan onderzoeken en te concretiseren, geef je uit handen. Het kost veel tijd om alle verschillende oud-medewerkers vanuit je organisatie in beeld te houden en weten wat er speelt op de arbeidsmarkt per regio. “Daarom is het zo fijn om met Staatvandienst te werken. Zij hebben dat specialisme in huis,” legt Hanneke uit.

“Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen de ruimte moeten krijgen voor het verwerken van het verlies van een baan. En dan is het soms beter als ze dat kunnen uiten bij een onafhankelijke persoon,” vult Hanneke aan.

Wat levert een WW ERD traject op?

Het merendeel van de mensen wordt tijdens een traject daadwerkelijk geplaatst in een nieuwe baan. We zien zeker dat mensen geholpen zijn via een WW ERD traject en dat zeggen zij zelf ook. “Even een voorbeeld van Fontys uit de praktijk: een voormalig medewerker had zelf al gesprekken gehad bij ons intern loopbaancentrum en was al langer op zoek naar een baan. We hebben haar toch doorverwezen naar Staatvandienst. Door de gesprekken met de consultant kreeg zij echt nieuwe ideeën en inzichten voor arbeidsmarktkansen,” legt Hanneke uit. “Waar het ons om gaat is dat mensen zo snel mogelijk weer een baan vinden die bij hen past. Heroriënteren is goed als je tegelijkertijd in de gaten houdt wat er speelt op de arbeidsmarkt.”

Wat betekent eigen risico dragen voor de WW?

“In het geval van Fontys schatten wij in welke ondersteuning de medewerker nodig heeft in de weg naar werk buiten Fontys. Blijkt daaruit dat Staatvandienst deze ondersteuning als beste kan bieden dan meldt hij of zij zich aan als kandidaat voor een traject bij een loopbaanconsultant in de regio waar hij of zij woont. Dat is belangrijk vanwege de kennis van de regionale arbeidsmarkt. Onze medewerkers wonen namelijk verspreid over het hele land. Dat is voor ons één van de voordelen van Staatvandienst, dat de insteek is dat iemand begeleid wordt in de regio waar degene woont en vaak ook wil werken. Regiomanager Mirjam Ton van Staatvandienst houdt altijd een vinger aan de pols hoe de trajecten verlopen. We krijgen periodiek voortgangsrapportages en indien nodig is er persoonlijk overleg,” vertelt Hanneke.

“De trajecten die wij bij Staatvandienst hebben ondergebracht zijn over het algemeen kandidaten waarvan wij inschatten op basis van onze gesprekken dat ze redelijk snel weer werk vinden. Hun reacties zijn over het algemeen positief over de ondersteuning”.

WW ERD traject uitbesteden bij Staatvandienst

Hanneke legt uit: “Ik vind de lijntjes kort, dat is prettig. Ook dat de consultants regionaal werken waardoor mensen in de buurt van hun werk of woonplaats begeleiding kunnen krijgen. Je merkt dat de loopbaan consultants bij Staatvandienst vrijheid hebben in hun manier van werken. Het is een kracht dat zij zichzelf zijn en een eigen aanpak hebben.”

“Als wij mensen spreken hebben wij ze vaak nog niet eerder gezien. Weten niet wat er gebeurd is of waarom een arbeidsovereenkomst niet gecontinueerd wordt. Dat hoeven we ook niet te weten. Wij willen op een goede manier uitvoering geven aan onze re-integratietaak en dat lukt in samenwerking met Staatvandienst. Wij schatten vooraf in of een traject een toegevoegde waarde kan hebben en op welke specifieke punten een iemand begeleiding nodig heeft. Deze begeleiding naar werk geeft extra ondersteuning en vergroot de kans in de zoektocht naar nieuw werk. Bovendien wordt de arbeidsmarkt gerichtheid vaak groter waardoor naar alle waarschijnlijkheid wel sneller een baan wordt gevonden. Hierdoor bereiken we schadelastbeperking voor BWW.”

Vragen of opmerkingen over dit artikel?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of opmerkingen over wat eigenrisicodrager zijn voor de WW betekent? Of ben je benieuwd wat Staatvandienst voor jou kan betekenen? Twijfel dan niet en neem vrijblijvend contact op. We denken graag met je mee!

Laatste artikelen

Elk jaar nemen we ons van alles voor. We kennen ze allemaal, de goede voornemens voor het nieuwe Lees verder...

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op onze samenleving, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. In Lees verder...

Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter Lees verder...

Archief

Januari 2024 1 artikel
December 2023 1 artikel
Oktober 2023 2 artikelen
September 2023 1 artikel
Maart 2023 1 artikel
Februari 2023 1 artikel
Januari 2023 2 artikelen
December 2022 2 artikelen
November 2022 1 artikel
Oktober 2022 1 artikel
Augustus 2022 2 artikelen
Juni 2022 2 artikelen
5 tips voor een beter cv.
Schrijf je nu in en vergroot je kans op de arbeidsmarkt.